Резервирайте сега!

Защо да изберете къща за гости Лазов за Вашата почивка?!Стая със спалня в Лазовата Къща, гр. Сапарева Баня

ПОЧИВКА СРЕД ПРИРОДАТА

Градът е разположен на 75 km югозападно от град София и на 56 km от областния център Кюстендил. В Сапарева баня има горещи минерални извори. Тук се намира единственият в България и континентална Европа гейзер-фонтан (103 ºС). Природните богатства, климат и местоположение на общината са предпоставка за развитието на балнеолечение, екологичен и селски туризъм. Районът на депото, според геоморфоложкото райониране на България (по География на България, 1997 г.) се отнася към Рилския подрайон на Рило–Пиринския район на подобласт на Рила и Пирин и Местенската грабенова долина на Македоно–Родопската област. Рилският подрайон има планински и високопланински релеф с подчертано вертикално разчленение, като на запад релефът постепенно става нископланински и хълмист.

ГАЛЕРИЯ >
Стая със спалня в Лазовата Къща, гр. Сапарева Баня

ТИХО И СПОКОЙНО МЯСТО

В местността Кременик се намира праисторическо селище, където са открити много археологически находки, доказващи, че там животът не е прекъсвал от ранния през средния до късния неолит. Първите обитатели на праисторическото селище са дошли от долината на Струма и са носители на една от най-древните цивилизации в Европа. Най-старото известно име на града е Германия (варианти Гермае и Германос)[2], който се е намирал на територията на днешния град Сапарева баня, се обяснява чрез езика на траките, в който коренът „герм-“ означава „горещ“ (съответства на гръцкото therm-os, английското и немското warm). Според езиковедите името е било свързано с намиращите се тук горещи минерални извори. Други предполагат, че Герман е бил тракийски бог на топлината и привеждат примери от народната митология, където Герман е бог на светкавиците и гръмотевиците.

РЕЗЕРВИРАЙ >

Стая със спалня в Лазовата Къща, гр. Сапарева Баня

МНОГО ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

В района ще откриете много забележителности и паркове. Можете да разгледате величествение Рилски езера или да се насладите на манастирите и църквите в областта. Не бива да пропускате и възможността да се насладите на горещите извори в града. Минералната вода в Сапарева баня притежава изключителни лечебни качества. Била е високо ценена и употребявана като лек от траки и римляни. Сапаревската минерална вода е бистра, безцветна, с мирис на сероводород, хипертермална (температура 103 °C), хидрокарбонатна, сулфатно-натриева, флуорна, силициева и сулфидна. Съдържанието на сероводород е 15,5 mg/l. Успешно лекува различни заболявания на опорно-двигателен апарат, периферна нервна система, отравяния със соли на тежки метали, горни дихателни пътища и др.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ >